
Google Alerts
İnternet ve internetin başrol oyuncusu Google, hayatımıza o kadar çok girdi ki, her geçen gün geliştirilen yeni uygulamaları takip etmemiz hiç kolay olmuyor.
Bu yazıda Google Alerts servisinden bahsedeceğim. Aslında pekte yeni değil. Ancak bu servisi bilen ve kullanan oldukça az. Google Alerts her eve, hatta her işe lazım. 🙂
Bu servisin çalışma yöntemini, basit bir örnekle açıklayabilirim; şirketiniz yeni bir ürün çıkarttı ve sık sık bu ürünü Google’da arayarak, hangi sayfalarda yer aldığını, hakkında neler yazıldığını, vs. takip etmek istiyorsunuz.
Bu arama sonuçlarına erişebilmeniz için, her defasında Google’a girmek ve sorgulama yapmak yerine, Google sizin istediğiniz aralıkta, istediğiniz arama terimlerini sorguluyor, sonuçlara yeni eklenen web sayfalarını, gazete makalelerini veya blogları size e-posta veya RSS ile ulaştırıyor.
Google Alerts’ü web üzerindeki herhangi bir şeyi izlemek için kullanabilirsiniz.
- Şirketiniz, ürün ve hizmetleriniz hakkında neler söylendiğini öğrenebilirsiniz.
- Mesela şirketiniz hakkında bir forumda veya sitede şikayet yazısı var.. Google bu sayfayı kayıt altına aldığı anda, size de yeni arama sonucu olarak bildirebiliyor.
- Devamlılık arz eden bir haberi izleyebilirsiniz.
- Rakip kuruluş veya sektör hakkında güncel bilgilere sahip olabilirsiniz.
- Rakiplerinizin isim, ürün ve hizmetlerini takip ettiğinizde, her türlü güncel bilgilerine anında ulaşabilirsiniz.
- Ünlü bir kişi veya spor takımıyla ilgili en son haberleri alabilirsiniz.
- Kendiniz veya yakınlarınız hakkında neler konuşulduğunu öğrenebilirsiniz.
- Birisi, biryerde sizden mi bahsediyor..? Yerin kulağı var derler; Google Alerts’in de tüm internetin dinleyen kulakları var. 🙂
Peki Google Alerts’ü nasıl kullanıyoruz?
1. Google Alerts sayfasını açın
Adresi: http://www.google.com/alerts?hl=tr
2. Arama terimleri girin
Yeni arama sonuçlarını takip etmek istediğiniz arama terimlerini girin.
Bana Google Alerts’ten bahseden arkadaşım, bedelli askerlik haberlerini takip ettiğini için, bende sizinle bu örnek üzerinden ilerlemek istedim. 🙂
Google Gelişmiş Aramada kullanılan, gelişmiş arama “operatörleri”, “+” araması, “OR” araması ve etki alanı araması, bu serviste de kullanılabilmektedir.

Arama terimleri
3. Tür seçin
Ne tür arama sonuçlarını takip etmek istediğinizi seçin. Türlerin hepsinde birden arama yapabilirsiniz.

Tür
4. Ne sıklıkta? seçin
Yeni arama sonuçlarının, ne sıklıkta size bildirmesini istediğinizi seçin. Google, çıkar çıkmaz(yeni bilgiye ulaştığı anda), günde bir kez veya haftada bir kez uyarı yapabilir, e-posta gönderebilir.

Ne Sıklıkta?
5. Miktar seçin
Miktar bölümünde, “Yalnızca en iyi sonuçları” seçerseniz; Google’a göre, arama terimlerinizle en alakalı ve uyumlu sonuçlar size ulaştırılır. “Tüm sonuçlar” seçerseniz; birçok sonuç size ulaşır. Gelecek sonuçlar, arama terimlerinizi ne kadar doğru yazdığınız ve ne kadar yaygın kullanılan terimler olduğuyla da alakalıdır.

Miktar
6. Dağıtım hedefi seçin
Eğer Google/GMail hesabınızla oturum açmışsanız, burada e-posta adresiniz ve özet akışı(feed) seçeneklerini görürsünüz. Oturum açmamışsanız, bu alanda bir metin kutusu bulunur ve istediğiniz e-posta adresinizi yazabilirsiniz. El ile yazacağınız e-posta adresine uyarıları göndermeden önce, bir doğrulama mesajı iletir. Doğrulama bağlantısını tıklayarak, gerekli adımlarını tamamladığınızda, Google Alerts kaydınız aktif hale gelir.
Önemsiz bir tespit; oturum açınca da, tarayıcınıza uyumlu bir geliştirici aracıyla, drop-down değerini el ile atadığınızda, Google Alert onu metin kutusuna yazılmış gibi algılıyor ve doğrulama mesajı gönderiyor. 🙂
Eğer özet akışı(feed) seçerseniz; kulladığınız herhangi bir RSS reader uygulaması ile, arama terimlerinize uyan yeni sonuçları takip edebilirsiniz.

Dağıtım hedefi
7. Sonuçları Önizle bağlantısına tıklayın
“Alert Oluştur” butonuna tıklamadan önce mutlaka “Sonuçları önizle” bağlantısına tıklayın. Bu önizleme ile, daha sonra alacağınız arama sonuçlarına örnek, güncel arama sonuçlarına göz atabilirsiniz. Önizlemede çıkan arama sonuçlarının, görmek istediklerinizden farklı olduğunu düşünürseniz, arama kriterlerinizi düzenlemeniz gerekiyor demektir. Önizleme sizin için uygunsa, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Sonuçları önizle
8. Alert Oluştur butonuna basın
Son olarak yapmanız gereken “Alert Oluştur” butonuna basmaktır.

Alert Oluştur
Google Alerts kaydınızın hayrını görün. 🙂 Umarım beklediğiniz yeni arama sonuçlarına ulaşırsınız. 🙂
bu güzel bilgi için teşekkürler Burak bey,
Güzel oldu bu 🙂 Bir de “şu” kelime için “şu site” araması olsaydı güzel olurdu. Örneğin; “alışveriş” kelimesinin geçip “hepsiburada.com” linkinin olduğu metinleri getir gibi 🙂