Çok güvenli ödeme yöntemi

Şimdi kart bilgilerinizi vermeden de internette alışveriş yapabilirsiniz.

BonusPay

Yaklaşık 2 hafta önce T.Garanti Bankası’ndan “İnternet’te BonusPay Dönemi” konulu bir e-posta mesajı almıştım. “Şimdi internet alışverişlerinizde kart bilgilerinizi vermeden, cebinizden gireceğiniz şifreyle ödeme yapabilirsiniz.” diyordu. Üstelik 9 Nisan 2011’e kadar BonusPay ile yapılan alışverişlerde %20 indirim avantajı varmış.

BonusPay nedir? Kullanan var mı? Nasıl kullanılır? gibi sorularınızı duyar gibiyim.. İşte kullanıcı(müşteri) gözüyle cevaplar;

Bugün Hepsiburada.com‘dan yaptığım alışverişte hem BonusPay’i deneyeyim, hem de %20 indirimden yararlanayım dedim.

BonusPay’i kullanabilmek için, öncelikle Garanti İnternet Şubesi’ne girerek CepBank’ı aktif ettim. BonusPay’i kredi kartına ve/veya Paracard’a ya da hesaba bağlayabiliyorsunuz. Bende bağladım. Aktivasyon için gerekli SMS’i onayladım.
Alışveriş yaptığım sitenin ödeme adımlarında BonusPay seçtim. Ödeme onayı için de bir SMS geldi. Burada da CepBank’ı aktif ederken belirlediğiniz şifreyi yazarak onaylıyorsunuz. Bu sırada da alışveriş yaptığım sitenin ödeme onay ekranı da açık, ödeme onayını bekliyor.
“CepBank’iniza bagli kredi kartinizden provizyon alinamadi lutfen kontrol ediniz. Garanti Bankasi” yazılı bir SMS geldi.
Tamam, kontrol ettim. Sorunu buldum veya bulamadım. Şimdi ne yapacağım? Bilmiyorum.. Yönlendirme eksik.
Herneyse, ben sorunu buldum. T.Garanti Bankası, “internet alışverişlerinizde kredi kartı veya hesap bilgilerinizi vermeden” ödeme yapabileceğinizi söylerken, BonusPay’i sanal kredi kartınıza veya sanal kartınıza bağlama imkanı vermiyor. BonusPay’i kredi kartınız ile kullanmak isterseniz, kredi kartınızı internet ödemelerine açmanız gerekiyor. Süper! “internet alışverişlerinizde kredi kartı … vermeden”. Çok güvenli olmuş, takdir etmek lazım.
Hadi ben sorunu tespit ettim, tek kullanım içinde olsa internet şubesine girdim ve kredi kartımı internet ödemelerine açtım(kaç müşterisi bunu tespit edecek ve çözecek bilemiyorum). Bu defa, karşımda açık bekleyen ödeme sayfası var. Onay bekliyor. Ben sorunu buldum, çözdüm. Ama web’e aktarma veya hata SMS’ine dönme şansım yok.
Web sayfasından ödeme seçenekleri sayfasına döndüm, tekrar BonusPay seçtim. Bu defada, önceki ödeme onayı da beklediğinden, yeni ödemeye onay vermek istediğimde “Birden fazla isleminiz mevcut.Onaylamak istediginiz islem referansini ve CepBank sifrenizi aralarinda birer bosluk birakip yazarak bu mesaji cevaplayin.” diyordu. Neyse ki bu isteklerini de başarıyla yerine getirdik, ödemeyi başarıyla tamamladık. Artık %20 indirimi hak etmişizdir herhalde. Üşenmedim, üstüne birde bu yazıyı yazdım. Bir de teşekkürü hak etmişizdir herhalde.

Özetle; internet’ten güvenli ödeme yöntemi geliştirmişler. Ancak sanal kredi kartınıza bağlayamıyorsunuz, asıl kredi kartınızı tüm limitiyle internet ödemelerine açmanız gerekiyor.

Son birşey; ödemeyi cep telefonunuzdan gönderdiğiniz 4 haneli şifrenizle onaylıyorsunuz. Eğer cep telefonunuz gönderilen mesajları saklıyorsa, BonusPay ödemelerinde kullandığınız şifre oldukça güvensiz ve erişebilir halde diyebilirim. Gönderdiğiniz şifre mesajlarınızı el ile silmenizi öneririm.

Hayırlı işler, bol güneşler, iyi alışverişler..

1 Yorum

  1. Babam teknoloji özürlüdür ama ne zaman “Alışverişi internetten yapalım” desem “Olmaz, o işler sakat.” der. Tamam, bu bir çeşit mahalle mitidir ama haksız da sayılmaz.

    Ben internetten hâlâ güvenli alışveriş yapamıyorum. İçimde hep bir acaba var, ve sanırım ne yaparlarsa yapsınlar onu silemeyecekler.

  2. Bir bankacı olarak şunu itiraf etmek istiyorum, bankalar şu anda ilk ben yaptım delisi olduklarından altyapıya ve kalitesine önem vermemeye başladı. Nedeni dediğim gibi ilk yapmış olmak. Bu olayda da olduğu gibi Garanti ilklerin bankası olmak istemeye devam etmekte. Ama şunu unutmamak lazım istemek ve başarmak çok farklı kavramlar.

Leave a Comment.